white tie

White Tie – a formális öltözködés csúcsa

A következőkben megmutatjuk, hogy mit is jelent a White Tie, a lehető legelegánsabb öltözet, hogyan tudod a maximumot kihozni a hivatalos, formális öltözködésből!

Láttál már Grammy vagy Golden-Globe díjátadót? A vendégek öltözékéből meríthetsz, ha a szóban forgó öltözködésről van szó, hiszen az ilyen és ehhez hasonló, nagy kaliberű események kelléke a white tie dresscode, utcai öltözékként nem szokás alkalmazni. Ahogy a képen is látható, ezt az öltözéket olyan kiemelt eseményekhez szokás alkamazni, mint akár a királyi fogadások.

White tie – mit jelent, honnan származik?

Alapvetően a hölgyek foglalkoznak többet az öltözködésükkel, ruházati kiegészítőikkel, mégis, ha a szó jelentését és származását keressük, akkor a férfiakhoz lyukadunk ki. A szó tükörfordítása ugyanis fehér nyakkendő, tehát a férfiak fehér, kézzel kötött csokornyakkendőjére vezethető vissza eredete. Először ez a fajta megnevezés az 1870-es években tűnt fel.

Milyen ruhadarabok jellemzőek ennél az öltözködési formánál?

Hölgyeknél a white tie takarja a hosszú, nagyestélyi ruhákat, valamint, ha teljes mértékben formálisak akarnak lenni, akkor felhúznak egy hosszú kesztyűt is mindezek mellett, illetve kiemelt figyelmet szentelnek a kiegészítőkre, hiszen az ördög a részletekben rejlik! Ehhez az extra elegáns öltözethez különleges arany, drágaköves ékszerek illenek a leginkább. A ruhán túl, egyszerű, ízléses smink és frizura passzol a leginkább a white tie öltözködéshez.

Uraknak kemény mellrészes, álló gallérű inget, mellényt, illetve csokornyakkendőt (amit illik kézzel megkötni) ír elő a szabálykönyv, amelyet fekete moher anyagból készült frakkal illik borítani. A hölgyeknél jellemző hosszú kesztyű, a férfiaknál fekete lakkcipő formájában van jelen, mint meghatározó részlet. Fontos kiegészítő lehet még az ing diszgombbal zárható mandzsettája és a fehér díszzsebkendő.

white tie einstein

A régi időkben játszódó filmek (mint például a Nagy Gatsby) közkedvelt kelléke is a White Tie, hiszen akkoriban sűrűbben használt öltözködési forma volt, mint manapság. Meglehet, több nagyszabású party, szociális esemény volt és ezzel tudták igazán kimutatni az emberek, anyagi helyzetüket, hogy valójában mennyire tehetősek. A white tie még a black tie dresscode-nál is formálisabb.

A White tie viselet elvárt, vagy alkalmazható az alábbi eseményeken:

  • Díjátadó
  • Operabál
  • Diplomáciai fogadás
  • Álló fogadás
  • Alkalmi, a legformálisabb protokollal bíró rendezvények

A Silka szalonban ezen dresscode esetében egyedi, szabatott öltönyt ajánljuk. Ezek az eseményekre a meghívó általában több héttel, hónappal előre megérkezik, hogy a meghívottak felkészülhessenek. A bespoke öltönyök és ruhák esetében erre szükség is van, hiszen kézzel, több millió öltéssel készülnek, hogy a lehető legmagasabb minőséget és kifinomultságot képviselhessék – pontosan, amit a white tie dresscode is megkövetel.

Visszahívás igénylése

Személy

Minden sikeres ember egyszer túlnő a divaton, és belép a Silka ajtaján.

Foglaljon időpontot a személyre szabott kiszolgálásért.